Jakie warunki musi spełniać lokal usługowy?

Uruchomienie własnej działalności wymaga dużo siły, samozaparcia i przebrnięcia przez szereg wymogów. Dotyczy to przede wszystkim lokalu usługowego. Poniżej przybliżamy wszystkie warunki, jakie musi spełniać lokal przeznaczony na działalność usługową, aby można było się lepiej przygotować do walki z urzędnikami.

W celu otworzenia np. salonu fryzjerskiego bądź kosmetycznego potrzebne jest jakieś lokum. Niestety sam zakup czy wynajem lokalu nie wystarczy. Należy spełnić jeszcze szereg wymagań wynikających głównie z prawa budowlanego, przepisów przeciwpożarowych, sanitarnych, bezpieczeństwa i higieny pracy. Każdy lokal usługowy musi spełniać wymagania odpowiednich przepisów dotyczących choćby oświetlenia, wielkości pomieszczeń, wentylacji, dopuszczalnego poziomu hałasu, ochrony przeciwpożarowej itp. W tej kwestii najlepiej jest sięgnąć po poradę architekta, urzędnika w starostwie lub urzędzie miasta bądź osoby, która prowadzi podobny zakład w okolicy.

Warunki dla lokalu usługowego

Warunki, jakie musi spełniać lokal przeznaczony na działalność usługową (zakład fryzjerski, kosmetyczny, tatuażu i odnowy biologicznej) określone zostały w rozporządzeniu Ministra Zdrowia z dnia 17 lutego 2004 r.
Zgodnie z nim lokal, w którym są świadczone usługi, powinien być przyłączony do instalacji wodociągowej i kanalizacyjnej bądź korzystać z własnego ujęcia wody (doprowadzona ciepła i zimna woda albo posiadanie urządzenia służącego do podgrzewania wody).

Dodatkowo w salonie fryzjerskim ściany przy umywalkach oraz zlewach w pomieszczeniach, w których świadczy się usługi, należy pokryć do wysokości co najmniej 1,6 m nienasiąkliwym, łatwo zmywalnym materiałem, który jest odporny na działanie wilgoci i różnych środków. Należy też wydzielić stanowisko do mycia oraz farbowania włosów z umywalką z doprowadzoną ciepłą i zimną wodą. Ponadto w lokalu usługowym mają być także wydzielone:

  • szatnia i poczekalnia dla osób korzystających z usług,
  • pomieszczenia, w których są świadczone usługi,
  • pomieszczenia sanitarno-higieniczne dla osób korzystających z usług oraz zatrudnionych w zakładzie,
  • miejsce na pojemniki, w których są gromadzone odpady (zamykane, zaopatrzone w worki foliowe),
  • pomieszczenie bądź szafy do przechowywania preparatów kosmetycznych, a także czystej i brudnej bielizny,
  • pomieszczenie albo miejsce do przechowywania sprzętu do utrzymania czystości.

Przedmioty będące na wyposażeniu zakładu, głównie meble, powinny mieć gładką, odporną na uszkodzenia mechaniczne, niewchłaniającą kurz i wodę powierzchnię. W pomieszczeniu do przechowywania sprzętu do utrzymania czystości musi być zamontowany zlew na wysokości 0,5 m od podłogi. Należy też pamiętać, że tamponów, płatków, ręczników papierowych, gazików z waty, ligniny używa się jednorazowo. Narzędzia wielorazowego użytku należy poddawać sterylizacji lub dezynfekcji przy użyciu odpowiednich środków. Sprzedaż artykułów fryzjerskich, kosmetyków czy wyrobów perukarskich dopuszczalna jest w wydzielonym do tego celu pomieszczeniu lub miejscu w zakładzie.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

Znajdź idealny lokal