Jak wynająć lokal na działalność gastronomiczną?

Wynajmując lokal pod działalność gastronomiczną, należy zapoznać się ze szczegółowymi wytycznymi dotyczącymi przepisów przewidzianych dla konkretnego rodzaju działalności. Takie kryteria bowiem są znaczące przy poszukiwaniu lokalu przeznaczonego na działalność gastronomiczną, a wybrana nieruchomość musi wszystkie te wymagania spełniać. Inne wymogi określone są bowiem dla baru sałatkowego, a inne dla restauracji, w której podawane będą złożone posiłki. W drugim przypadku w lokalu należy wygospodarować oddzielne miejsca do przygotowywania warzyw i mięsa, a także oddzielnie chłodnie do przechowywania tych rodzajów produktów. Kierując się wyborem konkretnego lokalu należy więc mieć na uwadze rozkład pomieszczeń, a także wielkość części kuchennej, aby umożliwiała wykonywanie konkretnej działalności.

 

new catering kitchen

Poza szczegółowymi wytycznymi istnieją też ogólne kryteria, jakie musi spełniać lokal przeznaczony na działalność gastronomiczną. W szczególności są to wymogi określone przez sanepid oraz rozporządzenie Ministra Zdrowia w sprawie warunków sanitarnych oraz zasad przestrzegania higieny przy produkcji.

  • Należą do nich między innymi wysokość lokalu, która w części produkcyjnej musi wynosić co najmniej 3,3 metra, a w pozostałej części nie mniej niż 2,5 metra.
  • Ponadto każdy lokal powinien posiadać oddzielne pomieszczenie, które będzie przeznaczone do mycia naczyń oraz, w zależności od potrzeby, miejsce do dezynfekcji i wyparzania jaj.
  • Kolejnym elementem jest wykonanie ścian takiego lokalu, dotyczące części w jakiej posiłki są przygotowywane i przechowywane, które powinno być trwałe, łatwo zmywalne i pomalowane na jasny kolor.
  • Dla wszystkich maszyn, które będą miały bezpośredni kontakt z żywnością niezbędne jest uzyskanie atestu Państwowego Zakładu Higieny.
  • Ponadto rozporządzenie reguluje kwestie takie jak teren i układ lokalu/zakładu, rodzaj i rozmieszczenie instalacji wodnych, kanalizacyjnych itp., oświetlenie, sposób wentylacji lokalu, jakość wody pitnej oraz wody na potrzeby gospodarcze.

Jeśli zaś chodzi o stan wynajmowanego lokalu, to zdania w tej kwestii są podzielone. Przede wszystkim warunki jego adaptacji i remontów, a także dostosowania do prowadzonej działalności należy szczegółowo określić w umowie najmu. Podobnie należy postąpić ze znajdującymi się w lokalu sprzętami i urządzeniami. Z jednej strony lokal przystosowany do działalności gastronomicznej może oszczędzić nowemu najemcy czas związany z adaptacją pomieszczeń i sprowadzeniem odpowiedniego sprzętu. Ponadto wysokość odstępnego za takie urządzenia nieraz bywa bardzo korzystna, ze względu na fakt, że często pozbywają się go osoby, którym własny biznes się nie powiódł i liczą na odzyskanie chociaż części zainwestowanych pieniędzy. Cena jest oczywiście w tym wypadku o wiele niższa niż sprzętów nowych. A decydując się na remont, który może trwać kilka tygodni, najemca nadal musi opłacać czynsz, podczas gdy nie osiąga jeszcze żadnego dochodu.

Z drugiej jednak strony nieraz ciężko ocenić stan zużycia poszczególnych elementów, a wybór takiego rozwiązania może wpędzić najemcę w koszty związane z wymianą części czy w razie konieczności naprawą. Decydując o wyposażeniu wynajmowanego lokalu lub jego braku należy więc wziąć pod uwagę czas jaki chcemy i możemy przeznaczyć na prace remontowe oraz kapitał jakim dysponujemy.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Znajdź idealny lokal